Onze Talenten

Unigarant barst van het talent. Daar zijn we trots op. Mensen uitdagen en inzetten op hun talent is een kunst op zich. Het vraagt inzet, lef en vertrouwen van medewerkers én leidinggevenden. U leest er alles over in de onderstaande vijf portetten.




Frank en Marcel

Jeroen en Koen

Kim en Eric

Martijn en Marco

Michel en Marjan

"Sportief en altijd op zoek naar een uitdaging"

Vraagbaak voor klanten tijdens de jaarlijkse verlenging van bromfietsverzekeringen, daarmee begon Jeroen zijn loopbaan binnen Unigarant. Tijdelijk werk. Maar Jeroen viel op. Ondertussen is hij Volmachtbeheerder en daarmee de schakel tussen Unigarant en de Volmachten. Geen toeval volgens Koen, manager Sales, maar het resultaat van Jeroen zijn drive en inzet. Jeroen is een hardloper. In zijn werk, maar ook privé. “De hardloopschoenen symboliseren hoe ik in het leven sta. Sportief en altijd op zoek naar uitdaging”.

Jeroen: “Ik ben sinds 2006 Volmachtbeheerder. Die functie ontstond nadat binnen Unigarant de strategische keuze werd gemaakt vol in te zetten op het volmachtkanaal. Een volmacht is een bedrijf dat gemachtigd is onder eigen naam Unigarant verzekeringen te verkopen en schades af te handelen. Voor een verzekeraar is dit één van de meest intieme vormen van samenwerking. Dat moet je natuurlijk goed organiseren en daarom ontstond er een vacature voor Volmachtbeheerder. Ondanks mijn gebrek aan ervaring heb ik gesolliciteerd en de functie gekregen.
Koen: “Ja zo is het ongeveer gegaan. Jeroen is wat mij betreft een mooi voorbeeld van iemand die zelf zijn positie binnen Unigarant verworven heeft. Zijn drive en motivatie compenseerden ruimschoots zijn gebrek aan ervaring en maakten Jeroen voor ons de juiste man voor de functie van Volmacht-
beheerder. En die rol vervult hij met verve. In een complexe en hectische situatie bewaakt Jeroen altijd zijn rust en zorgt hij ervoor dat afspraken nagekomen worden. In een korte tijd heeft hij zich het werk eigen gemaakt en hij heeft zichtbaar plezier in wat hij doet."
Jeroen: “Het leuke van het werk is de afwisseling en de mate van zelfstandigheid. Samen met de collega’s in de buitendienst doen we elke dag ons best om onze volmachten zo goed mogelijk te faciliteren bij het verkopen van verzekeringen. Koen houdt daarbij als manager de grote lijnen in de gaten en geeft je veel ruimte om je eigen stijl te ontwikkelen. Dat vind ik erg prettig, want op die manier leer je ook een hoop over jezelf en krijg je de kans je eigen stijl te ontwikkelen.”
Koen: “Als leidinggevende ben ik gewend mensen in de buitendienst aan te sturen. Dat zijn over het algemeen mensen die het best gedijen met een bepaalde mate van vrijheid. Dat vormt je als leidinggevende. Dat betekent sturen op output en duidelijke kaders stellen. Laat mensen binnen die kaders vooral hun gang gaan en laat ze doen wat ze denken dat het beste is voor het bedrijf. En als je dan ziet hoe mensen hun talenten ontwikkelen, dan geeft dat wel een kick.’

We zijn ons de laatste jaren ook meer bewust geworden van talentontwikkeling en het behouden van veelbelovende medewerkers. Ik merk dat de cultuur wat opener wordt, er is meer ruimte om elkaar op te zoeken en er worden steeds vaker activiteiten georganiseerd met het doel om kennis te delen en over afdelingen heen van elkaar te leren.”
Jeroen: “Ik ben het daar wel mee eens, hoewel je hier zelf ook invloed op kunt hebben. Je kunt natuurlijk afwachten tot er iets gebeurt, maar je kunt ook zelf initiatief nemen. Je zult zien dat er dan vaak meer mogelijk is dan je denkt. Zelf ben ik bijvoorbeeld bezig met de HBO opleiding bedrijfseconomie. En dat doe ik deels voor mijn functie, maar ook om mezelf te verbreden.”

"Fantastisch dat Kim een podium krijgt"

Kim en Eric werken sinds 2007 bij Unigarant. Samen waren ze van het begin (2009) af aan betrokken bij het opzetten van een zelfstandige Rechtsbijstand stichting die vorig jaar werd omgedoopt tot ANWB Rechtsbijstand. Een bekroning voor het harde werk van de afgelopen jaren en een nieuwe stap in de samenwerking tussen Eric en Kim. Als assistente groeide Kim met de stichting mee en ontwikkelde zich van managementassistente naar afdelings- en directieassistente, maar bovenal tot steun en toeverlaat van Eric.

Eric: “Mag ik beginnen met te zeggen dat ik het fantastisch vind dat Kim dit podium krijgt? Dat heeft ze namelijk echt verdiend. Vaak hebben we als organisatie de neiging om onze aandacht vooral te richten op specialisten en vakinhoudelijke experts, maar mensen als Kim zijn onmisbaar, in elke organisatie.

Toen we gingen bouwen aan de verzelfstandiging van Rechtsbijstand zocht ik iemand die niet alleen A en B doet, maar zelf ook naar C en D gaat. En dat is Kim ten voeten uit. Afgezien dat ze veel ballen in de lucht houdt, is ze heel accuraat, flexibel en betrokken. Het gaat dus veel verder dan alleen het maken van notulen – even oneerbiedig gezegd – Kim snapt hoe het werkt en weet wat er moet gebeuren. Daarom ben ik er nog steeds erg blij mee dat Kim 9 jaar geleden samen met ons in het ANWB Rechtsbijstand avontuur is gestapt.”
Kim: “Dankzij het enthousiasme van Eric was het ook geen moeilijke keuze om de overstap naar Rechtsbijstand te maken. Een leuke dynamische club waar ik mij van begin af aan welkom heb gevoeld. Het leuke van ANWB Rechtsbijstand is de ontwikkeling die het heeft doorgemaakt, van een afdeling naar een klein bedrijfje met alle aspecten die daarbij horen. Met die ontwikkeling is mijn baan ook veranderd. Ondertussen is mijn baan inderdaad veel breder dan agendabeheer en notuleren. Ik hou me ook bezig met Management Informatie, Klanttevredenheid maar ook organisatie- en personele vraagstukken. Die veelzijdigheid maakt het leuk.”
Eric: “Ik ben blij dat te horen, want eigenlijk ben ik altijd een beetje bang dat iemand Kim onder mijn neus wegkaapt. Wat ik natuurlijk probeer te voorkomen. Maar ik vind wel dat je als organisatie moet nastreven om mensen beter te maken en te laten groeien. Dat is in ieder geval iets waar ik als leidinggevende erg in geloof en ruimte voor bied.
Kim: “Dat klopt. Eric heeft hij me altijd gestimuleerd om mezelf verder te ontwikkelen en mee te gaan met de groei van het bedrijf. Elk jaar probeer ik dan ook weer een stap te maken. Zo heb ik afgelopen jaar bijvoorbeeld een juridische specialisatie gedaan om op dat gebied nog meer kennis te vergaren. Naast mijn inhoudelijke werk voor ANWB Rechtsbijstand vind ik het ook belangrijk om op een andere manier met het werk bezig te zijn. Zo zit ik in het bestuur van de personeelsvereniging en de redactieraad van ZekerWeten magazine, ons personeelsblad. Op dit moment zit ik nog prima op mijn plek. Je hoeft je geen zorgen te maken Eric.”

"Frank heeft zijn sporen verdiend"

Een dubbele uitdaging. Dat is wat voor Frank Kramer, teammanager van het nieuwe team Business Change, in het verschiet ligt. In 2009, op het hoogtepunt van de crisis, kwam hij als werkzoekende via een banenbeurs bij Unigarant binnen. Nu is hij als teammanager Business Change één van de drijvende krachten achter de vernieuwing van de claimprocessen. Voor afdelingsmanager Marcel Spronk is het geen verrassing dat Frank staat waar hij nu is.

Marcel: “Onze afdeling is in beweging. We zijn dingen het afgelopen jaar anders gaan doen en één van die dingen is de oprichting van het nieuwe team Business Change. Dat Frank leidinggevende van dit team is geworden, vindt iedereen eigenlijk logisch. Hij heeft de afgelopen jaren zijn sporen binnen de organisatie verdiend en hij heeft een enorme gunfactor.”
Frank: “Dat vind ik natuurlijk fijn om te horen. Hoewel ik wel even moest nadenken over deze stap, voelt het wel erg logisch. Dingen verbeteren zit denk ik in mijn systeem en is zeker verweven met mijn loopbaan binnen Unigarant. Of het nu in mijn rol als tester tijdens de implementatie van Pulse was, of in mijn werk in de staf van de afdeling Schade: ik was altijd op zoek naar verbetering. En eigenlijk past dat heel goed bij Unigarant. Ik ken het bedrijf niet anders dan een verzekeraar die zijn best doet voorop te lopen.

Deze functie is voor mij een mooie manier om mezelf verder te ontwikkelen. Het geeft me de kans ervaring als leidinggevende op te doen en tegelijkertijd blijf ik bij de inhoud betrokken."
Marcel: “Je zou kunnen denken dat Franks loopbaan binnen Unigarant een aaneenschakeling van toevalligheden is. Natuurlijk is dat niet zo. Ik heb hem leren kennen als iemand die vooruit wil en niet bang is om een kans te grijpen als hij voorbij komt. De uitdaging als leidinggevende van een nieuw team is denk ik de pittigste die hij hier tot nu toe heeft gehad. Toch weet ik zeker dat het goed gaat komen.”
Frank: “Eerlijk gezegd was de opstap naar leidinggevende ook wel een beetje uit eigen belang. Want ik voelde me niet comfortabel bij een extra schakel tussen mezelf en de rest van de organisatie. Dat betekent dat ik de komende tijd weer volledig uit mijn comfortzone moet opereren en veel dingen weer voor het eerst doe. Zo voerde ik bijvoorbeeld voor het eerst een sollicitatiegesprek als leidinggevende en het komende jaar draai ik de functionerings- en beoordelingscyclus.

Gelukkig kan ik rekenen op de steun van Marcel en mijn collega teammanagers die me de tijd geven te wennen aan mijn nieuwe rol en gevraagd – en ongevraagd - van advies voorzien.”
Marcel: “Ik heb als Manager Schade één duidelijk doel: ik wil van Unigarant de beste claimverwerker maken. Om daar te komen moet ik er voor zorgen dat ik een omgeving creëer waarin collega’s het maximale uit zichzelf halen. En dan maakt het me niet uit of je teammanager of schadebehandelaar bent. Als je vooruit wilt, dan help ik je.”

"De juiste man op de juiste plek"

Van zomerkracht op de polisafdeling naar één van de AM Top 25 verzekeringstalenten. Het is kenmerkend voor de stormachtige loopbaan van Martijn binnen ANWB/Unigarant Verzekeringen. Op dit moment is Martijn Productmanager Autoverzekeringen met als belangrijkste product de ANWB Veilig Rijden verzekering. Een product dat niet alleen vraagt om verzekeringskennis, maar waar innovatiekracht en ICT-kennis goed van pas komen.

Martijn: “Zoals zovelen ben ik ooit begonnen op de polisafdeling, als een soort vakantiebaan na mijn studie. Het mooie van dit werk is dat je een goede basiskennis krijgt van al onze verzekerings-
producten en ook met onze klanten in contact komt. Een enorm voordeel wanneer je carrière wilt maken binnen de verzekeringswereld.

Via een dwarsstap ben ik daarna testcoördinator voor de afdeling ICT geworden. Tijdens het werk als testcoördinator leer je wat de impact van productveranderingen en aanpassingen zijn op de ICT systemen en software. Dat heb ik drie jaar lang gedaan.”
Marco: “En ondertussen zochten wij een productmanager. En die zijn schaars. Via via werd ik toen geattendeerd op Martijn, die op dat moment dus testcoördinator was. De letterlijke aanbeveling was: ‘daar zit een goede gast, die breed kijkt, gemotiveerd is en de juiste opleiding heeft’. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Hoewel Martijn onervaren was als productmanager, bracht hij wel een schat aan ICT én Klantcontactervaring mee. Kwaliteiten die we op onze afdeling goed konden gebruiken.

We zijn begonnen met een soort juniorconstructie, waarbij Martijn begeleid werd door één van de andere productmanagers voor coaching en mijzelf. Maar Martijn ging zo snel dat hij die extra begeleiding na een paar maanden al niet meer nodig had. We hebben dat junior dan ook al snel laten varen.”
Martijn: “Toen kwam Marco met het aanbod om productmanager te worden van de autoverzekeringen. Daar moest ik wel even goed over nadenken. Autoverzekeringen zijn het paradepaardje van ANWB en liggen in de buitenwereld eigenlijk altijd onder een vergrootglas. Maar bij dat pakket hoort ook Veilig Rijden, de verzekeringen waarbij we veilig rijgedrag belonen. Een nieuw concept, dat ik door mijn werk als testcoördinator al goed kende en waarbij alle ervaring die ik binnen Unigarant verzameld heb samen komt. Dus uiteindelijk ben ik toch maar in het diepe gesprongen.”
Marco: “Ik denk dat Martijn op dit moment de juiste man op de juiste plek is. Verzekeringen veranderen en samenwerkingen met andere partijen worden belangrijker. Dat vraagt ook een andere rol van productmanagers. Basisbegrip van ICT en gevoel voor communicatie bijvoorbeeld.

Ik vind het prachtig om te zien wat iemand in 2 jaar kan bereiken en wat dat betreft heeft het ook wel een pad geopend. Ik hoop dat het verhaal van Martijn en de andere talenten een inspiratie zijn voor de organisatie, zodat we over een paar jaar nog meer van dit soort succesverhalen kunnen delen.”

"Michel is leergierig en gedreven"

Michel Blokzijl werkt drie jaar bij Unigarant en maakte binnen een half jaar de overstap van Deskresearcher naar medewerker Speciale Zaken naar Coördinator Fraudebeheersing. In die rol heeft hij een grote invloed op doorontwikkeling en automatisering van de fraudedetectie binnen Unigarant. Mede dankzij die doorontwikkeling spoorde Unigarant in 2017 ruim 1,7 miljoen euro aan fraudes op. In 2017 was Michel één van de AM Top 25 verzekeringstalenten.

Marjan: “Toen ik Michel sprak tijdens zijn sollicitatie voor Deskresearcher had ik gelijk een goed gevoel . Hij beschikte niet alleen over een HBO-diploma en relevante werkervaring, maar liet al snel zien uit welk hout hij gesneden is. Michel is een persoon die intrinsiek gemotiveerd, leergierig en gedreven is. Dat beeld bevestigde hij in de eerste maanden op onze afdeling. Om hem perspectief te bieden en te binden aan ons bedrijf zijn we daarom vrij snel na zijn indiensttreding begonnen met gesprekken over zijn toekomst.”
Michel: “Ik heb de kans gekregen vrij snel over te stappen van Deskresearcher naar medewerker Speciale Zaken. De stap naar Coördinator Fraudebeheersing had ik voor mezelf wel in gedachten, maar niet zo snel. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of ik wel genoeg ervaring had. Maar Marjan was vrij stellig: gebrek aan ervaring is een slechte reden om geen stappen te zetten. Dankzij haar heb ik uiteindelijk de stap naar Coördinator Fraudebeheersing gezet.”
Marjan: “We hebben de neiging zwaar te tillen aan werkervaring, terwijl er veel meer dingen zijn die mensen kunnen bijdragen. Een andere manier van kijken bijvoorbeeld. Michel zoekt bijvoorbeeld naar innovaties om onze fraudedetectie te verbeteren. In plaats van met een vergrootglas sporen we tegenwoordig fraudes op met algoritmes en machine learning. Ik vind dat je als manager mensen de kans moet geven om te doen waar ze goed in zijn. In Michel zijn geval was dat niet zo moeilijk. Daarom zit hij waar hij nu zit.”
Michel: “Marjan heeft mij constant uitgedaagd het beste uit mezelf te halen. En dat niet alleen, ze heeft er ook voor gezorgd dat er een veilige situatie was om over te stappen. Het is mooi dat Unigarant in je wil investeren en medewerkers de kans geeft om zich te ontwikkelen.”